Veikkauksen arvat

Uusi vuosi, uudet säännöt: Raaputusarvan voitto on verovapaa vain arvan ostajalle

Verottaja haluaa lahjaveron raaputusarvoista

Kirjoitimme aikaisemmin kuinka tunnistautuminen tuli pakolliseksi Veikkauksen lottopeleihin viime vuoden toukokuun 15. päivä, ja miten se vaikutti verotukseen ja porukkapelaamiseen.

Vuodenvaihteessa oli raaputusarpojen vuoro lukeutua tunnistautumisen piiriin, ja verottajalla on mielenkiintoinen kannanotto asiaan.

Tunnistautuminen pakollista myös raaputusarpoja ostaessa

Vuodenvaihteessa voimaan astunut muutos arpajaislaissa on tuonut merkittäviä muutoksia Veikkauksen raaputusarpojen ostamiseen ja voittojen lunastamiseen. Veikkaus on tiedottanut, että jatkossa raaputusarpojen ostajan on tunnistauduttava aina arpoja ostaessaan, voittoja lunastaessaan tai osallistuessaan arpaan liittyviin lisäarvontoihin.

Tämä muutos vaikuttaa erityisesti raaputusarpojen lahjaksi antamiseen. Uuden säännöstön mukaan, jos arpa on ostettu 1.1.2024 tai sen jälkeen, voiton voi lunastaa vain se henkilö, joka on tunnistautunut ostohetkellä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että raaputusarpoja ei enää voi ostaa ja antaa lahjaksi toisille. Lisäksi arpavoiton verovapaus koskee ainoastaan arvan alkuperäistä ostajaa.

Raaputusarpojen voitot ovat verovapaita vain arvan ostajalle

Jos arvan voiton antaa toiselle henkilölle, tai jos voitto jaetaan usean henkilön kesken, voiton saajan on maksettava summasta lahjaveroa, mikäli lahjan arvo ylittää 5 000 euroa. Tämä muutos on merkittävä, sillä se vaikuttaa suoraan siihen, miten arpavoittoja käsitellään verotuksellisesti.

Verohallinnon mukaan tämä muutos on tehty arpajaislain mukaisesti, ja että se on osa laajempaa pyrkimystä varmistaa pelaajien tunnistaminen ja pelitoiminnan läpinäkyvyys. Muutos koskee vain niitä raaputusarpoja, jotka on ostettu 1.1.2024 tai sen jälkeen.

Kuluttajien ja arpapelaajien on syytä huomioida tämä muutos ostotottumuksissaan ja suunnitellessaan arpavoittojen jakamista. Raaputusarpojen ostaminen lahjaksi ei ole enää mahdollista, ja voittojen jakaminen saattaa tuoda mukanaan ylimääräisiä veroseuraamuksia.

Jaa tämä artikkeli


Viimeisimmät artikkelit