Lottokuponki ja tunnistautuminen
Kuva: Veikkaus

Verottaja vaanii nyt porukkapelejä: Näin varmistat voittojesi verovapauden

Voittojen verovapaus porukkapeleissä edellyttää jokaisen pelaajan rekisteröitymistä ja tunnistautumista

Veikkauksen kuponkipelien voitot ovat aina olleet saajilleen verottomia arpajaisvoittoja, sillä Veikkaus on huolehtinut arpajaisveron maksamisesta. Uuden verolainsäädännön myötä tämä perinteinen ”puhtaana käteen” -periaate on kuitenkin muuttunut porukkapelaamisen osalta.

Jokaisen porukkapelaajan täytyy tunnistautua

Verohallinnon uuden ohjeistuksen mukaan jokaisen porukkapelin pelaajan tulee olla rekisteröitynyt ja tunnistautunut Veikkauksen asiakkaaksi. Tämä muutos astui voimaan 15. toukokuuta 2023, ja se koskee kaikkia sen jälkeen pelattuja pelejä.

Tämä tarkoittaa sitä, että perinteinen tapa pelata porukalla jossa yksi henkilö kerää rahat ja ostaa pelitositteen kaikille, ei enää ole mahdollista. Jos voiton lunastava henkilö jakaa voiton muiden kanssa samaan vanhaan tapaan, eli ennen arvontaa tehdyn keskeisen sopimuksen perusteella, katsotaan näiden muiden henkilöiden osuus olevan veronalaista ansiotuloa mikäli he eivät ole tunnistautuneita Veikkauksen asiakkaita. Toisinsanoen, voittojen jakamista katsottaisiin verohallinnon puolesta tässä tilanteessa lahjoituksena.

Verovapaat voitot vain rekisteröityneille pelaajille

Jotta voitot olisivat verovapaita, jokaisen pelaajan on ostettava oma osuutensa porukkapeleihin joko Veikkauksen myyntipaikasta tai sähköisistä kanavista. Jos voitot jaetaan ilman tätä tunnistautumista, voitot muuttuvat verollisiksi.

Alaikäisten voitot verollisia

Uusi lainsäädäntö vaikuttaa myös alaikäisiin pelaajiin. Alaikäinen ei voi rekisteröityä Veikkauksen pelaajaksi, eikä siis voi saada verovapaata voittoa. Jos voitto tai osa siitä annetaan alaikäiselle, katsotaan tämä lahjaksi ja se on verollista perintö- ja lahjaverolain mukaisesti.

Muutokset teknisten ongelmien vuoksi myöhässä

Veikkauksen pelien pakollisen tunnistautumisen oli tarkoitus tulla voimaan jo vuoden 2023 alusta, mutta prosessi viivästyi teknisten ongelmien vuoksi. Myös raaputusarpojen pakollinen tunnistautuminen on suunnitteilla ja sen on määrä alkaa viimeistään vuoden 2024 alussa.

Veikkaus ei jatkossa tarjoa porukkasopimuspohjia asiakkaiden ja myyntipaikkojen käyttöön, mutta myyntipaikat voivat jatkaa omien porukkapelien tarjoamista.

Muistathan, että tämä uusi ohjeistus koskee vain Veikkauksen porukkapelejä. Jos haluat pitää voittosi verovapaina, muista rekisteröityä ja tunnistautua Veikkauksen asiakkaaksi ennen pelaamista.

Mikäli haluat lukea lisää lottoon liittyvistä veroasioista, tarkasta kattava artikkelimme aiheesta täältä.


Tunnistautuminen ja Usein Kysytyt Kysymykset

Koska uudet verosäännöt astuivat voimaan Veikkauksen peleissä?

Uudet verosäännöt astuivat voimaan 15. toukokuuta 2023.

Miten pakollinen tunnistautuminen vaikuttaa porukkapelaamiseen?

Jatkossa jokaisen porukkapeliin osallistuvan täytyy olla rekisteröitynyt ja tunnistautunut Veikkauksen asiakkaaksi jotta mahdolliset voitot pysyvät kaikilla verovapaina.

Voivatko alaikäiset saada verovapaita voittoja?

Ei, alaikäinen ei voi rekisteröityä Veikkauksen pelaajaksi, joten hän ei voi saada verovapaata voittoa.

Onko rekisteröityminen ja tunnistautuminen pakollista kaikissa Veikkauksen peleissä?

Tällä hetkellä tunnistautuminen on pakollista kaikissa muissa Veikkauksen peleissä poislukien raaputusarvat. Raaputusarpojen osalta muutoksen on määrä astua voimaan vuoden 2024 alussa.

Mitä tapahtuu, jos voitto jaetaan tunnistautumatta?

Jos voitot jaetaan ilman tunnistautumista, ne muuttuvat yli 5000 € summilta verollisiksi.

Jaa tämä artikkeli


Viimeisimmät artikkelit