Kannattaako lotossa plussata?

Kannattaako lotossa plussata?

Lottohan ei ole pidemmän päälle kannattavaa ja kaikki sen meistä jo tietääkin. Emme kuitenkaan lottoa saadaksemme tasaista tulonlähdettä, vaan unelmasta suuresta lottovoitosta, joka voi mullistaa elämämme yhden illan aikana.

Olemme jo aiemmin käyneet läpi eri tavat pelata lottoa ja niiden hyödyt ja haitat, ja ellet ole vielä lukenut artikkeliamme, suosittelemme lukemaan sen läpi. Tässä artikkelissa keskitymme tarkemmin loton lisäpeleistä ehkä kysytyimpään kysymykseen, kannattaako lotossa plussan pelaaminen?

Veikkauksen Loton palautusprosentti ja plusnumeron todennäköisyys

Veikkauksen Loton palautusprosentti on 41,1% mikä tarkoittaa, että keskimäärin noin 41 senttiä jokaisesta pelatusta eurosta palautuu pelaajille voittoina. Plusnumero tuo tähän yhtälöön mielenkiintoisen lisän: todennäköisyys, että plusnumero on pelaajalla oikein, on 1:30. Tämä tarkoittaa, että keskimäärin joka kolmaskymmenes rivi voittaa plusnumerolla.

Plussaamisen kustannukset ja hyödyt

Loton Plussa maksaa 0,50 euroa/rivi, joka on 50% tavallisen lottokupongin hinnasta. Plusnumeron hyödyt ovat selkeät: se viisinkertaistaa kaikki voitot paitsi päävoiton. Lisäksi, jos rivillä ei ole muita voittoja, pelkkä oikea plusnumero tuo jo viiden euron kiinteän voiton.

Laskelmat ja plussan palautusprosentti

Katsotaanpa seuraavaksi miten lottorivin ja plussan kulut vaikuttavat plussaamisen kannattavuuteen. Otetaan avuksemme esimerkki:

  • Lotto Ilman plussausta: Pelataan 90 riviä (90 x 1 € = 90 €).
  • Lotto Plussauksen kanssa: Pelataan 90 riviä (90 x 1,50 € = 135 €).

Ottaen huomioon, että plusnumeron osumistodennäköisyys on 1:30, pitkässä juoksussa kolmella rivillä yhdeksästäkymmenestä (3/90) meillä olisi voitto plusnumerolla. Tämä tarkoittaa, että pelkän plussanumeron osuessa voittosumma olisi viisi euroa x kolme voittoriviä = 15 €.

Plussaa pelatessamme maksoimme 45€ ylimääräistä kulua, joka tarkoittaa, että pelkän plussanumeron osuessa meille tulisi tästä 33% palautusprosentti. Tämä ei kuitenkaan ole Loton Plussan suora palautusprosentti, sillä olemme laskeneet vasta pelkän plussavoiton palautusprosentin, ja jos voittorivillä on muita voittoja, plussaus viisinkertaistaa nämä voitot, mikä nostaa palautusprosenttia.

Tehdään karkea arvio plussan todellisesta palautusprosentista

Viisinkertaisten voittojen vaikutus on suhteutettava Loton alavoittojen määrään. Lotton plussauksen kannattavuus riippuu siis Loton voittojen summan määrästä, aivan kuten loton pelaaminen ylipäätään. Veikkaus on laskenut Loton Plussan pelaamisen palautusprosentin melkein samaksi kuin itse Loton pelaamisen, mikä tarkoittaa, että vaikka teoreettinen palautusprosentti saattaa olla muutamaa prosenttia korkeampi kuin itse Loton, käytännössä lisäkustannukset johtavat suurempiin nettotappioihin, sillä Veikkaus vetää joka tapauksessa välistä noin 60% Loton ja Plussan kuluista.

Näin ollen vastaus kysymykseen on, että Loton Plussa ei kannata, sillä se tuottaa lisäkuluja. Samalla tavalla itse Loton pelaaminenkaan ei ole taloudellisesti kannattavaa, sillä sekin on pitkällä tähtäimellä epäkannattavaa.

Päävoiton todennäköisyys ja pelaajien tavoitteet

On tärkeää huomata, että plussaaminen ei lisää päävoiton todennäköisyyttä. Tämä tarkoittaa, että pelaajat, jotka tavoittelevat nimenomaan Loton päävoittoa, eivät hyödy plussaamisesta tässä mielessä. Toisaalta, jos pelaajan tavoitteena on lisätä pienempien voittojen määrää ja niiden kokoa, plussaaminen voi olla houkutteleva vaihtoehto.

Lopulliset ajatukset

Lotto on ennen kaikkea viihdettä ja jännityksen lähde. Plussaaminen voi tuoda lisäjännitystä ja suurempia voittoja, mutta se ei välttämättä ole taloudellisesti kannattavaa pitkässä juoksussa. Pelaajan on punnittava plussaamisen kustannukset suhteessa siihen, mitä hän lotolta haluaa: suuria päävoittoja, vai useampia pienempiä voittoja.

Jos päätät kuitenkin pelata Lottoa vaikka se ei ole taloudellisesti kannattavaa, suosittelemme lukemaan myös artikkelimme aiheesta Miten voittaa lotossa? Tässä 7 voittavaa vinkkiä, saadaksesi lisätietoja ja parantamaan voittomahdollisuuksiasi.

Jaa tämä artikkeli


Viimeisimmät artikkelit