Lottovoittaja UKK Turhapuro elokuvan VHS-kasetin kansikuva
Lottovoittaja UKK Turhapuro elokuvan VHS-kasetin kansikuva

Lotto populaarikulttuurissa

Lotto on ollut osa suomalaista populaarikulttuuria jo vuosikymmenten ajan. Se on näkynyt niin elokuvissa, musiikissa kuin kirjallisuudessakin. Tässä artikkelissa tarkastelemme, miten lotto on vaikuttanut populaarikulttuuriin ja miten se on esitetty eri teoksissa.

Lotto elokuvissa

Suomalaisessa elokuvakulttuurissa lotto on ollut keskeinen teema useissa elokuvissa. Yksi tunnetuimmista on vuonna 2018 ilmestynyt elokuva Kaikki oikein, joka kertoo lottovoiton saaneesta pariskunnasta. Elokuva perustuu Anna-Leena Härkösen samannimiseen romaaniin ja se tarkastelee, miten äkkirikastuminen voi muuttaa ihmisten elämää ja ihmissuhteita.

Toinen merkittävä elokuva on Lottovoittaja UKK Turhapuro, joka on osa suosittua Uuno Turhapuro -elokuvasarjaa. Tässä elokuvassa Uuno Turhapuro, joka on tunnettu laiskuudestaan ja hyvästä onnestaan, voittaa lotossa.

Lotto musiikissa

Lotto on ollut myös inspiraation lähde suomalaisille muusikoille. Yksi tunnetuimmista kappaleista on Maustetyttöjen ”Tein kai lottorivini väärin”. Tämä kappale kuvaa osuvasti sitä pettymyksen tunnetta, kun lottonumerot eivät osukaan kohdalle.

Maustetyttöjen vuonna 2019 julkaisema ensimmäinen single: Tein kai lottorivini väärin

Lisää teoksia

Lotto on ollut keskeinen teema myös muissa suomalaisissa teoksissa. Esimerkiksi televisiosarjassa Seitsemän, joka on myös tunnettu nimellä ”Rakkaat, raivostuttavat naapurit”, viiden perheen taloyhtiö voittaa lotossa pääpotin, 28,8 miljoonaa markkaa. Sarja tarjoaa mielenkiintoisen näkökulman siihen, miten lottovoitto vaikuttaa ihmisten elämään ja ihmissuhteisiin. Se kuvastaa suomalaisten suhdetta lottoon ja sen tuomaan mahdollisuuteen äkillisestä rikastumisesta.

Seitsemän -sarjan mainos vuodelta 2001 (Yle TV1)

Lotto on siis vahvasti läsnä suomalaisessa populaarikulttuurissa. Se herättää meissä tunteita ja saa meidät unelmoimaan suurista voitoista. Se on osa suomalaista arkea ja juhlaa, ja se näkyy ja kuuluu monin eri tavoin populaarikulttuurissamme.

Jaa tämä artikkeli


Viimeisimmät artikkelit