Vanha lottokuponki Ranskassa Vuonna 1882
Kuva: Wikipedia Commons

Loton historia ja kehitys: Kuinka päädyimme miljardien jättipotteihin

Lotto on ollut osa ihmiskunnan historiaa jo tuhansien vuosien ajan, ja se on muovautunut ja kehittynyt ajan myötä nykyiseen muotoonsa. Tässä artikkelissa tarkastelemme loton historiaa yleisesti, mistä loton nimi juontaa, sen rantautumista eri maihin ja nykyaikaisten lottojen syntymistä.

Loton alkuperä

Alchetron Emperor Wu of Han

Ensimmäiset merkit lotosta ovat peräisin Kiinan Han-dynastian ajalta, noin vuosilta 205-187 eKr. Uskotaan, että lottoja käytettiin tuolloin rahoittamaan suuria valtion projekteja, kuten Kiinan muurin rakentamista. Euroopassa ensimmäiset lotot järjestettiin Rooman valtakunnan aikana, jolloin ne olivat lähinnä huvittelua illallisjuhlissa.

Jokainen vieras sai arpalipun, ja palkinnot koostuivat usein hienoista esineistä, kuten ruokailuvälineistä. Jokainen arpalipun haltija voitti jotakin, mutta tämä loton muoto ei ollut muuta kuin lahjojen jakamista varakkaiden aatelismiesten Saturnalia-juhlien aikana.

Loton kehitys Italiassa

Loton historia - Genoa, Italia

Loton historia Italiassa ulottuu aina 1400-luvulle asti. Ensimmäinen tunnettu italialainen lotto järjestettiin 9. tammikuuta 1449 Milanossa, ja sen järjesti Golden Ambrosian Republic rahoittaakseen sotaa Venetsian tasavaltaa vastaan. Lotto kuitenkin saavutti suurimman suosionsa Genovassa.

Loton kehitys jatkui ja pelistä tuli suosittu tapa kerätä varoja

Ensimmäinen tunnettu Genovan kaupungissa järjestetty lotto arvottiin vuonna 1530. Tämä lotto oli erilainen kuin nykyiset lotot, sillä sen sijaan, että ihmiset olisivat valinneet numeroita, he ostivat lippuja, joissa oli kaupungin eri naapurustojen nimet. Arvonta järjestettiin kerran vuodessa, ja voittaja valittiin naapurustojen nimien perusteella.

Italiassa lottojen suosio kasvoi, ja niitä alettiin järjestää yhä useammin. Myöhemmin 1500-luvulla Venetsiassa järjestettiin suuria lottoja, jotka keräsivät varoja kaupungin infrastruktuurin parantamiseen. Nämä lotot olivat erittäin suosittuja, ja ne houkuttelivat pelaajia ympäri maata.

Loton nimen alkuperä ja numeroloton syntyminen

Loton nimi juontaa juurensa Italiasta, jossa nykyaikainen numerolotto keksittiin 1620-luvulla Genovassa. Alun perin se oli kehitetty neuvonantajien vaaleja varten, joiden tuloksista ihmiset löivät vetoa. Myöhemmin ehdokkaiden nimet korvattiin numeroilla yhdestä yhdeksäänkymmeneen, ja vedot asetettiin viiden arvotun numeron mukaan.

Tämä genovalainen lotto jota kutsuttiin nimellä Lotto tai Semenaiu, muuttui peliksi, jossa ihmiset löivät vetoa useammin kuin kahdesti vuodessa. Pelaajat alkoivat korvata ehdokkaiden nimet numeroilla, ja näin pelin nimeksi muodostui lotto.

Ensimmäisen numeroloton voittomahdollisuudet

Ensimmäinen numeroilla ja panoksilla pelattava lotto tarjosi pelaajille neljä erilaista voittomahdollisuutta. Alimmalla voittotasolla pelaaja saattoi saada panoksensa takaisin neljätoista kertaisena, kun taas korkeimmalla voittotasolla panos saattoi moninkertaistua jopa 4800-kertaiseksi.

Tämä keskiaikainen genovalainen innovaatio jossa panoksella pelattiin numeroista, muodosti perustan nykyaikaisille uhkapeleille, kuten policy, numeropeli, keno, bingo ja lotto. Lotto ja muut samankaltaiset onnenpelit ovat sittemmin levinnyt ympäri maailmaa ja ovat nykyään yksi suosituimmista uhkapeleistä lähes kaikkialla maailmassa.

Loton leviäminen muualla Euroopassa

Vanha satiirikuva lotosta
Vanha satiirikuva lotosta – Kuva: Wikipedia Commons

Loton juuret ulottuvat pitkälle Euroopan historiaan, jossa ensimmäiset lotot järjestettiin Burgundiassa ja Flanderissa. Kaupungit pyrkivät keräämään rahaa muun muassa kaupunkien puolustuksen ja köyhien auttamiseen.

Ranskan kuningas Frans I tutustui lottoon Italian sotaretkillään ja päätti järjestää vastaavanlaisen arvonnan omassa valtakunnassaan valtion rahoituksen tukemiseksi. Ensimmäinen ranskalainen lotto, Loterie Royale, järjestettiin vuonna 1539, mutta se ei saavuttanut suurta suosiota, sillä arvontaliput olivat kalliita ja vain varakkaammat yhteiskuntaluokat saattoivat niitä hankkia. Seuraavien kahden vuosisadan aikana lotot olivat Ranskassa joko kiellettyjä tai joissain tapauksissa sallittuja.

Englannissa lotto sai alkunsa, kun kuningatar Elisabet I myönsi lotolle virallisen aseman vuonna 1566. Ensimmäinen arvonta suoritettiin vuonna 1569. Arvontalippujen hinta oli 10 shillinkiä (noin kolmen viikon palkka tavalliselle kansalaiselle) ja päävoitto oli noin 5000 puntaa. Tämä lotto oli suunniteltu keräämään rahaa ”satamien korjaamiseen ja valtakunnan vahvistamiseen sekä muihin julkisiin hyviin töihin”, mukaan lukien satamien uudelleenrakentaminen ja uusien alusten hankinta kuninkaalliselle laivastolle. Jokainen arvontalipun haltija voitti palkinnon, ja palkintojen kokonaisarvo vastasi kerättyä rahamäärää.

Englannissa järjestettiin myös monia yksityisiä lottoja, mukaan lukien rahankeräys Lontoon Virginia-yhtiölle sen Jamestownin siirtokunnan tukemiseksi. Englannin valtiollinen lotto toimi vuosina 1694–1826. Englantilaiset lotot kestivät yli 250 vuotta, kunnes hallitus, jatkuvan opposition painostuksen alaisena parlamentissa, julisti viimeisen loton vuonna 1826. Tätä lottoa pilkattiin aikalaisten kommentaattoreiden toimesta ”spekulanttien viimeisenä yrityksenä vedota yleisön herkkäuskoisuuteen suosionsa viimeisessä kuolevassa lotossa”.

Loton rantautuminen Yhdysvaltoihin

Loton leviäminen maailmalla ja sen saapuminen Yhdysvaltoihin on mielenkiintoinen tarina, joka kertoo sekä uhkapelien suosiosta että niiden kiistanalaisuudesta. Vaikka lotot olivat yleisiä 1800-luvun Yhdysvalloissa, ne kiellettiin 1900-luvun alkuun mennessä. Tämä muuttui kuitenkin 1960-luvulla, kun New Hampshire otti ensimmäisenä osavaltiona käyttöön valtion loton.

New Hampshiren päätös perustaa valtion lotto oli rohkea ja ennennäkemätön. Se johti lottojen paluuseen monissa muissa osavaltioissa ja nykyään lottoja pelataan lähes kaikkialla maailmassa. New Hampshiren loton perustaminen ei kuitenkaan ollut helppoa. Osavaltio joutui vastakkain FBI:n, veroviranomaisten, viestintäkomission ja postitoimiston kanssa. Lisäksi media, kirkko ja järjestäytynyt rikollisuus seurasivat tarkkaan loton perustamista.

New Hampshiren lotto, joka tunnettiin nimellä ”Sweepstakes”, ei ollut perinteinen numeroiden arvontalotto. Sen sijaan se oli hevoskilpailu, jossa valitut lippujen haltijat liitettiin tiettyyn kilpahevoseen. Jos pelaajan hevonen voitti kilpailun, hän voitti jättipotin. Tämä kaksivaiheinen prosessi oli ainutlaatuinen ja se herätti suurta kiinnostusta ympäri maailmaa.

Loton perustaminen New Hampshiressa vuonna 1964 oli merkittävä tapahtuma, joka käynnisti modernin lottoajan. Jos New Hampshire olisi epäonnistunut, muiden osavaltioiden olisi ollut vaikeampi perustaa omia lottojaan. Nykyään lottoja pelataan lähes kaikkialla maailmassa, ja niistä on tullut tärkeä osa monien ihmisten elämää.

Loton leviäminen maailmalla on osoitus siitä, kuinka pelit ja vedonlyönti ovat olennainen osa ihmiskulttuuria. Vaikka lotot ja muut uhkapelit ovat usein kiistanalaisia, ne ovat myös tuoneet iloa ja jännitystä monien ihmisten elämään. Ne ovat myös tuottaneet merkittäviä tuloja valtioille ja auttaneet rahoittamaan monia julkisia hankkeita.

Loton historia Suomessa

Ensimmäisiä lottoarvontoja
Ensimmäisiä lottoarvontoja. Kuva: Veikkauksen arkisto

Suomessa Veikkaus aloitti loton myynnin joulukuussa 1970, ja ensimmäinen lottoarvonta televisioitiin 3. tammikuuta 1971. Ensimmäisen loton päävoitto oli arvoltaan 343 825 markkaa.

Loton historia Suomessa on värikäs ja täynnä mielenkiintoisia käänteitä. Lotto rantautui Suomeen vasta 1970-luvulla ja silloinkin lottoon suhtauduttiin varauksella, sillä pelättiin että se söisi suosiota muilta rahapeleiltä. Lisäksi epäiltiin, että Suomen väkiluku olisi liian pieni loton kaltaisen pelin kannattavuudelle.

Kuitenkin, kun Sveitsissä otettiin käyttöön loton 6/40-pelimuoto ja se saavutti siellä suuren suosion, Suomi päätti seurata perässä. Ensimmäiset lottokupongit myytiin Suomessa joulukuussa 1970, ja ensimmäinen arvonta suoritettiin tammikuussa 1971. Ensimmäisen loton päävoitto oli arvoltaan 343 825 markkaa ja tämä historiallinen tapahtuma keräsi yli miljoona katsojaa television ääreen.

Loton suosio kasvoi nopeasti, ja jo ensimmäisellä kierroksella löytyi heti kuusi oikein -tulos kun ylivieskalainen Sanni Mielonen voitti Suomen historian ensimmäisen pääpotin. Vuonna 1973 lottoarvonta siirtyi sunnuntaista lauantaihin, mikä lisäsi sen suosiota entisestään. Samana vuonna Suomi sai ensimmäisen lottomiljonäärinsä, kun nivalalainen Hilkka Pylkkö voitti yli miljoona markkaa.

Suomen ensimmäinen lottomiljonääri Hilkka Pylkö
Suomen ensimmäinen lottomiljonääri Hilkka Pylkkö. Kuva: Veikkauksen arkisto

Veikkauksen loton kehitys

Loton suosion kasvaessa peliä täytyi kuitenkin vaikeuttaa. Alun perin käytössä oli 6/40-pelimuoto, mutta vuonna 1980 se muutettiin muotoon 7/37. Tämä muutos tehtiin siitä syystä, että suomalaiset pelasivat lottoa niin paljon, että peliä täytyi vaikeuttaa.

Vuosien kokeilujen jälkeen käytiin välissä 7/39-pelimuodossa, jossa oli yli 15 miljoonaa mahdollista riviä ja vuonna 2016 pelimuoto muuttui jälleen, tällä kertaa nykyaikaiseen 7/40 muotoonsa. Tämä muutos tehtiin asiakkaiden toiveiden pohjalta, jotta Lotossa olisi suurempia voittoja tarjolla useammin.

Loton pelaaminen on myös muuttunut ajan myötä. Alun perin lottoa pelattiin kuponkien avulla, mutta nykyään suurin osa pelaamisesta tapahtuu verkossa. Verkossa pelaaminen on tehnyt lotosta helpommin saavutettavan ja mukavamman pelin monille ihmisille. Verkossa pelaaminen mahdollistaa myös lotto tulosten tarkistamisen nopeasti ja vaivattomasti. Tämä digitaalinen siirtymä on tehnyt lotosta entistä suositumman ja helpommin saavutettavan pelin kaikille.

Nykyaikaiset lotot

Nykyaikaiset lotot ovat kehittyneet huomattavasti alkuperäisistä muodoistaan. Monissa maissa, kuten Yhdysvalloissa, lotot ovat valtion omistamia ja niitä hallinnoidaan erityisvirastoilla. Monissa Euroopan maissa, kuten Suomessa, lotot ovat taas valtion omistamia, mutta niitä hallinnoivat yksityiset yritykset.

Lottojen formaatit vaihtelevat maittain, mutta useimmissa maissa pelaajat valitsevat numerot tietyltä numeroväliltä ja voittavat, jos heidän valitsemansa numerot vastaavat arvottuja numeroita. Joissakin maissa, kuten Yhdysvalloissa, on myös Powerball- ja Mega Millions -tyyppisiä lottoja, joissa on suuria jättipotteja.

Monikansallisten lottojen synty

Lottoon on sittemmin syntynyt uusia innovaatioita, joista yksi on monikansalliset lotot jotka toimivat useissa maissa. Nämä monikansalliset lotot ovat yleensä suurempia kuin kansalliset lotot ja tarjoavat täten suurempia jättipotteja. Monikansalliset lotot ovat tulleet suosituiksi, koska ne tarjoavat pelaajille mahdollisuuden voittaa valtavia summia rahaa.

Vikinglotto

Vikinglotto on yksi Euroopan vanhimmista monikansallisista lottoista. Se perustettiin vuonna 1993 ja se toimii tällä hetkellä kymmenessä maassa: Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Islannissa, Virossa, Latviassa, Liettuassa, Sloveniassa ja Belgiassa. Vikinglotossa pelaajat valitsevat kuusi numeroa väliltä 1-48 ja yhden Vikingnumeron väliltä 1-5. Suurin Vikinglotossa saatu voitto on 35 miljoonaa euroa.

Eurojackpot

Eurojackpot on toinen suosittu monikansallinen lotto Euroopassa. Se perustettiin vuonna 2012 ja se toimii tällä hetkellä 18 maassa. Eurojackpotissa pelaajat valitsevat viisi numeroa väliltä 1-50 ja kaksi lisänumeroa väliltä 1-12.

Eurojackpotin historiassa on kaksi kertaa voitettu sen maksimi-jättipotti, kun voittosumman nostettiin 120 miljoonaan euroon. Nämä jättiläismäiset voitot menivät Saksaan (kierros 45/2022) ja Tanskaan (kierros 29/2022).

Powerball ja Mega Millions

Yhdysvalloissa suosituimmat lotot ovat Powerball ja Mega Millions. Powerball-lotto aloitettiin vuonna 1992, ja se on tällä hetkellä saatavilla 45 osavaltiossa, Washington D.C:ssä, Puerto Ricossa ja Yhdysvaltain Neitsytsaarilla. Powerballissa pelaajat valitsevat viisi numeroa 1-69 väliltä ja yhden Powerball-numeron 1-26 väliltä. Voittoluokkia on yhdeksän, ja päävoitto alkaa 20 miljoonasta dollarista ja kasvaa jokaisella kierroksella, jolla sitä ei voiteta.

Mega Millions on toinen suuri amerikkalainen lotto, joka aloitettiin vuonna 2002. Mega Millions on saatavilla 44 osavaltiossa, Washington D.C:ssä ja Yhdysvaltain Neitsytsaarilla. Mega Millionsissa pelaajat valitsevat viisi numeroa 1-70 väliltä ja yhden Mega Ball -numeron 1-25 väliltä. Voittoluokkia on yhdeksän, ja päävoitto alkaa 20 miljoonasta dollarista ja kasvaa jokaisella kierroksella, jolla sitä ei voiteta.

Miljardipottien synty

Näiden kahden loton jättipotit ovat kasvaneet vuosien varrella huomattavasti. Vuonna 2022, Powerballin jättipotti nousi ennätykselliseen 2,05 miljardiin dollariin, mikä on suurin koskaan lotossa voitettu summa. Tämän voiton voitti Kalifornian asukas Edwin Castro, joka oli ainoa voittaja tästä ennätysmäisestä arvonnasta. Tämä osoittaa, kuinka paljon lotot ovat kasvaneet ajan saatossa ja kuinka suuria summia on nykyaikana mahdollista voittaa.

Vaikka voittosummat ovat valtavia, ne ovat Yhdysvalloissa myös verollisia, ja voittajat voivat valita ottaako he voittonsa kerralla vai useammassa erässä vuosien aikana. Vaikka Castro voitti yli kaksi miljardia dollaria, hän ei aivan yltänyt miljardöörin asemaan. Castro valitsi ottaa voittosumman yhtenä pienennettynä kertasuorituksena, joka oli 997,6 miljoonaa dollaria, sen sijaan että olisi ottanut koko voittosumman pienemmissä erissä 29 vuoden ajan.

Yhteenveto

Loton historia on pitkä ja värikäs, ulottuen tuhansien vuosien taakse Kiinan Han-dynastian ajoista nykypäivän monikansallisiin jättipottipeleihin. Alun perin lotot olivat valtion rahoitushankkeita ja ylellisiä illallisjuhlia, mutta niistä on kehittynyt suosittuja uhkapelejä, jotka tarjoavat pelaajille mahdollisuuden voittaa elämää muuttavia summia rahaa.

Loton kehitys on alusta asti ollut merkittävää. Lotto on alkanut pienistä paikallisista arvonnoista, kehittyen valtaviksi monikansallisiksi lottoiksi, kuten Vikinglotto, Eurojackpot, Powerball ja Mega Millions. Nämä pelit ovat kasvaneet valtavasti, ja niiden jättipotit ovat nousseet miljoonista miljardeihin. Esimerkiksi vuonna 2022 Powerballin jättipotti nousi ennätykselliseen 2,05 miljardiin dollariin, mikä on suurin koskaan lotossa voitettu summa.

Loton muutos on ollut huomattava sen alkuaikojen pienistä palkinnoista nykypäivän miljardien dollarien jättipotteihin. Tämä osoittaa, kuinka paljon lotto on kehittynyt ja kuinka suuria summia on mahdollista voittaa. Lotto on muuttunut merkittävästi sen alkuperäisestä muodosta, ja se on edelleen yksi suosituimmista uhkapeleistä ympäri maailmaa.

Jaa tämä artikkeli


Viimeisimmät artikkelit